Podijeli:

facebook x
24. 09. 2024.

Vodič za preduzetnike: Troškovi koji se priznaju u bilansu uspjeha

Bilans uspjeha je srce svakog poslovnog izvještaja, prikazujući koliko je Vaš biznis profitabilan ili koliko se bori s troškovima. Ono što često zaboravimo je da neki troškovi, koji na prvi pogled izgledaju kao teret, zapravo mogu značajno poboljšati Vašu poresku situaciju. Rashodi koji se priznaju u bilansu uspjeha nisu samo brojke na papiru, već ključne stavke koje Vam mogu pomoći da optimizujete poslovanje i ostvarite značajne poreske olakšice. U nastavku, otkrivamo koje troškove možete priznati i kako da ih pravilno upravljate za što bolje rezultate.

1. Troškovi zarada i naknada: Plaćeno je, priznato je

Počnimo od osnovnog – isplaćujete plate, autorske naknade, ili ugovore o djelu? Dobra vijest je da su ti troškovi priznati kao rashod u poreske svrhe, ali samo u trenutku kad su isplaćeni. Dakle, nema odlaganja – isplatite ih na vrijeme i budite mirni.

2. Amortizacija: Smanjenje vrijednosti koje povećava vrijednost

Svi volimo nove mašine, opremu i softver, ali važno je znati da vrijednost osnovnih sredstava opada s vremenom, što je zapravo prilika za Vas. Troškovi amortizacije se priznaju kao rashod, ali pazite na stope! Stalna osnovna sredstva su podijeljena u pet grupa sa stopama od 2,5% do 30%, pa pažljivo pratite koji se predmet u koju grupu svrstava. Bitno je napomenuti da se sredstva čija je vrijednost do 300 eura odmah priznaju u trošak, što znači manje komplikacija i bržu poresku olakšicu.

3. Donacije i društvena odgovornost: Dajte malo, uštedite puno

Izdaci za društveno korisne svrhe, poput donacija za zdravstvo, obrazovanje, sport, pa čak i za razvoj volonterizma, priznaju se do 3,5% ukupnog prihoda. Izuzetak su izdaci za nacionalne sportske saveze koji mogu doseći do 5%, ali ova odredba stupa na snagu od 01.01.2025. godine.

Ovi izdaci se priznaju kao trošak isključivo ukoliko su plaćeni pravnim licima koja obavljaju djeltnost koja je predmet donacije (nevladine organizacije, sportski klubovi, obrazovne, naučne, vjerske, kulturne i druge organizacije)

Šta ovo znači za Vas? Budite društveno odgovorni, ulažite u zajednicu i ostvarite poreske olakšice!

4. Reprezentacija i članarine: Ulaganje u odnose

Poslovni ručkovi i reprezentacija često izazivaju skeptičnost, ali pod određenim uslovima, i ovi troškovi se mogu priznati do 1% vašeg prihoda. Važno je da su dokumentovani i opravdani – jer svi znamo, nije svaki ručak poslovni, ali onaj koji jeste, može se računati! Takođe, članarine komorama, savezima i udruženjima priznaju se do 0,1% ukupnog prihoda, osim članarina čiji iznos je utvrđen zakonom, koje se priznaju u punom iznosu.

5. Otpis sumnjivih potraživanja: Loši dugovi, dobri rashodi

Sumnjiva potraživanja često izazivaju glavobolje, ali zakonski su prepoznata kao rashod pod određenim uslovima. Otpisuju se tek kad su uključena u prihod, otpisana kao nenaplativa i kad su preduzeti svi koraci naplate. Zvuči komplikovano? Možda, ali uz pravilno vođenje knjiga, ovo može značiti veliku uštedu.

6. Rezervisanja i obezvređenje imovine: Kad nevolja postaje prilika

Nekada, zbog nepredviđenih okolnosti, imovina može izgubiti na vrijednosti. Troškovi oštećena, otuđenja ili rashodovanja se priznaju u periodu kada je ta imovina otuđena, oštećena ili rashodovana uz dokaze koji to potvrđuju . Zato je važno pravilno pratiti stanje imovine i na vrijeme reagovati.

Zaključak: Pravilnim upravljanjem rashodima do bolje poslovne slike

Upravljanje rashodima nije samo obaveza već i prilika. Svi ovi troškovi koji se priznaju u bilansu uspjeha imaju značajan uticaj na Vašu poresku osnovu i, samim tim, na Vaše poslovanje. Nemojte ih gledati kao puko trošenje već kao strateški alat koji vam pomaže da optimizujete poslovanje i ostanete u skladu sa zakonom.

Ako Vam sve ovo zvuči kao previše komplikacija – niste sami. Mi smo tu da Vam pomognemo!

Naša agencija Perfectum specijalizovana je za pružanje pravovremene i tačne podrške u računovodstvu i pravnim pitanjima, kako biste Vi mogli da se fokusirate na ono što Vam najbolje ide – vođenje vašeg biznisa!