Podijeli:

facebook x
17. 10. 2024.

Ugovor o radu – Određeno i Neodređeno vrijeme

Ugovor o radu predstavlja ključni dokument koji reguliše radne odnose između poslodavca i zaposlenog. Razumijevanje roka trajanja ugovora o radu je veoma važno kako za poslodavce, tako i za zaposlene.

U ovom blogu razmotrićemo ključne aspekte koji se odnose na trajanje ugovora o radu, kao i prava i obaveze zaposlenih i poslodavca.

ZAKLJUČIVANJE UGOVORA

Ugovor o radu zaključuje se sa zaposlenim prije stupanja na rad i može se zaključiti na određeno ili na neodređeno vrijeme. Ne postoji minimalni period zaključenja ugovora o radu.

UGOVOR NA ODREĐENO VRIJEME

Ugovor o radu na određeno vrijeme je ugovor čiji je prestanak unaprijed određen rokom trajanja. Poslodavac može sklopiti više ugovora na određeno vrijeme sa istim zaposlenim, ali najduže do 2 godine. Ukoliko je bilo prekida kraćeg od 70 dana između ugovora u okviru perioda od 2 godine, smatraće se kao da prekida nije bilo.

Pripravnički staž, trudničko bolovanje, porodiljsko/roditeljsko odsustvo, ne računaju se u period od 2 godine.

Ugovor o radu na određeno vrijeme trajaće do isteka roka na koji je zaključen ili dok ga poslodavac ili zaposleni ne otkažu.

PRELAZ SA UGOVORA NA ODREĐENO NA UGOVOR NA NEODREĐENO VRIJEME

Nakon 2 godine rada, sledeći ugovor koji se mora zaključiti je ugovor na neodređeno vrijeme (u bilo kojem vremenu u budućnosti), osim u specifičnim slučajevima kao što su zamjena privremeno odsutnog određenog zaposlenog, obavljanje sezonskih poslova i rad na određenom projektu do okončanja tog projekta.

Ugovor o radu na neodređeno vrijeme trajaće sve dok ga poslodavac ili zaposleni ne otkažu.

PRAVA ZAPOSLENIH

Zaposleni koji je zaključio ugovor o radu na određeno vrijeme ima ista prava, obaveze i odgovornosti iz rada i po osnovu rada kao i zaposleni koji je zaključio ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

 

Perfectum Agencija se bavi izradom ugovora, aneksa ugovora i sličnih dokumenata, pružajući sveobuhvatnu podršku u regulisanju radnih odnosa.

Razumijevanje i pravilna primjena ugovora o radu ključni su za zaštitu prava i poslodavaca i zaposlenih.

Sa našim stručnim timom, možete biti sigurni da su Vaši ugovori precizno sastavljeni, u skladu sa važećim zakonomi prilagođeni Vašim specifičnim potrebama.

 

Kontaktirajte nas kako bismo vam pomogli da osigurate jasne i pravno validne radne odnose u vašoj firmi.