Podijeli:

facebook x
22. 10. 2024.

Sve što treba da znate o paušalnom oporezivanju: Vodič za preduzetnike

Paušalno oporezivanje predstavlja jedan od najjednostavnijih načina vođenja poslovanja za preduzetnike, koji se bave određenim djelatnostima.

Ukoliko razmišljate o pokretanju preduzetničke djelatnosti ili ste već preduzetnik, ovaj blog će Vam pomoći da bolje razumijete pravila i obaveze koje imate kao paušalac.

ŠTA ZNAČI BITI PREDUZETNIK PAUŠALAC?

Preduzetnik paušalac je pojedinac koji obavlja samostalnu djelatnost i oporezuje se na osnovu procjene prihoda, a ne na osnovu stvarnog dohodka.

Da biste postali paušalac, morate ispuniti određene uslove i zadovoljiti zakonom propisane kriterijume.

MAKSIMALAN PROMET

Preduzetnici paušalci moraju paziti na visinu prometa. Maksimalan godišnji promet koji paušalac može ostvariti je 18.000,00 eura. Ukoliko promet premaši ovaj iznos, preduzetnik više ne može biti paušalac i mora preći na oporezivanje po stvarnom dohotku.

KOJE DJELATNOSTI SE MOGU REGISTROVATI ZA OBAVLJANJE PAUŠALNE DJELATNOSTI?

Ne mogu sve djelatnosti biti registrovane kao paušalne. Samo određene vrste poslova ispunjavaju uslove za ovu vrstu oporezivanja. Među njima su: korpari, mrežari, tkači, kapadžije, umjetničko zanatstvo, opravka časovnika, grnčari, paketari, vodeničari, dimnjačari, vunovlačari, kućna radinost, sakupljanje ljekovitog bilja i šumskih plodova, uzgoj voća i povrtlarskih kultura, proizvodnja kreča, cigle i crijepa, proizvodnja ćumura, kovači, mlinari, taksisti, ribari, opančari, obućari, berberi, prodaja kokica, kukuruza, kestena i sl., uzgajivači školjki, pčelari, knjigovesci, servis tahografa i taksimetara, pružanje usluga turističkog smještaja u domaćoj radinosti u seoskim i planinskim područjima, vinkleri, krojači, opravka vaga, opravka i prodaja časovnika, video klubovi, alatničari, opravka i servis akumulatora, vodoinstalateri, bravari, proizvodnja soda vode i bezalkoholnih pića, tašnari, tesari, autoprevoznici do 8 tona nosivosti, taksi (kombi vozila), proizvodnja loznovoćnih i drugih sadnica i kalemova, uzgoj i prodaja ukrasnih ptica, izrada pečata i štambilja, precizni mehaničari, metalostrugari, prodaja poljoprivrednih proizvoda na tezgama, koradžije, stolari, usluge stolarskim mašinama, pogrebne usluge, mehaničari, izrada rezanog alata, kamenoresci, cvjećari, vulkanizeri, proizvodnja pilića i jaja, održavanje i servisiranje brodskih motora, servisiranje brodskih tankova, uramljivanje slika, limari, izrada ključeva, izrada kesa, opravka šivaćih mašina, opravka poljoprivrednih autolakireri, autolimari, automehaničari, autoserviseri, autoelektričari, autoprevoznici preko 8 tona nosivosti, pranje i podmazivanje vozila, elektro-mehaničari, zidari, moleri, parketari, keramičari, teraceri, stakloresci, fotokopirnice, prikupljanje, otkup i prodaja otpada, hemijsko čišćenje podova, održavanje i opravka računara, održavanje i opravka mobilnih telefona, usluge građevinskim mašinama, mašinska obrada auto djelova, opravka instalacija u domaćinstvima, firmopisci, fotografi, graveri, varioci, dekorateri, održavanje TT mreža, ugradnja alarma, RTV mehaničari, elektroinstalateri, elektromonteri, opravka muzičkih uređaja, opravka aparata u domaćinstvima, pečenjare, sušenje mesa, održavanje centralnog grijanja i trgovci i ugostitelji koji obavljaju djelatnost na tezgi, u privremenom objektu, sličnom montažnom ili pokretnom objektu, poslastičari, pekari, pržione kafe, kozmetičari i druge slične djelatnosti.

PRAVILA O VLASNIŠTVU

Svaka paušalna djelatnost može imati samo jednog vlasnika. Taj vlasnik je istovremeno ovlašćeno, a ujedno i lice koje je odgovorno za sve poslovne aktivnosti. Vlasnik paušalne djelatnosti snosi neograničenu odgovornost, što znači da može biti odgovoran za sve obaveze poslovanja. To znači da ukoliko preduzetnik ima bilo kakve dugove, subjekti kojima preduzetnik duguje se mogu naplatiti iz imovine preduzetnika, tj. mogu blokirati njegovu ličnu imovinu – novac na žiro računu, vozila, nekretnine i sl.

KAKO SE OBRAČUNAVAJU DOPRINOSI?

Doprinosi na zaradu vlasnika se obračunavaju isključivo na osnovu prometa i vrste djelatnosti. Paušalci su podijeljeni u četiri glavne grupe po vrsti djelatnosti, a dalje su razvrstani u tri podgrupe prema visini prometa.

ZBOG TOGA MJESEČNE OBAVEZE PREMA DRŽAVI MOGU VARIRATI OD 53,75 EURA DO 260,25 EURA.

ROKOVI ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA

Zahtjev za paušalno oporezivanje prihoda od samostalne djelatnosti poreski obveznik podnosi nadležnom poreskom organu do 31. decembra koja prethodi godini za koju se utvrđuje porez. U zavisnosti od ostvarenog prometa u tekućoj godini, obračunava se porez za narednu godinu.

VOĐENJE KNJIGE PROMETA

Jedna od obaveznih evidencija koju svaki paušalac mora voditi jeste knjiga prometa u kojoj evidentira sve prihode.  Ova knjiga se prilaže prilikom podnošenja zahtjeva za paušalno oporezivanje, kako bi poreski organi mogli procijeniti stvarnu visinu prihoda i odrediti porez.

 

Paušalno oporezivanje je idealno rješenje za preduzetnike koji ne žele trošiti mnogo vremena na knjigovodstvo i administraciju, a imaju predvidljive prihode ispod praga od 18.000,00 eura godišnje. Ovaj način poslovanja je jednostavniji, uz manju birokratsku obavezu, ali zahtijeva pažljivo praćenje prometa kako bi se izbjegle komplikacije sa prelaskom na drugačiji poreski režim.

Ako vam je potrebna dodatna pomoć u vezi sa procedurom registracije ili vođenjem poslovanja, Perfectum Vam stoji na raspolaganju. Kontaktirajte nas za više informacija!