Podijeli:

facebook x
11. 10. 2024.

Stečaj firme: Postupak i ključni koraci

Stečaj je pravni proces koji se pokreće kada firma nije u mogućnosti da izmiri svoje dugove prema povjeriocima.

U nastavku donosimo detaljan vodič kroz korake stečaja.

1. ZAHTJEV ZA POKRETANJE STEČAJA

Zahtjev za pokretanje stečaja podnosi se Privrednom sudu Crne Gore. Ovaj zahtjev može podnijeti osnivač firme ili povjerilac (dobavljač, državni organ, zaposleni). Uz zahtjev se prilaže prateća dokumentacija.

2. ODLUKA PRIVREDNOG SUDA

Nakon prijema zahtjeva, Privredni sud donosi rješenje o otvaranju stečaja i obavještava sve povjerioce o početku postupka. U rješenju je naveden rok u kojem moraju prijaviti svoja potraživanja. Važno je napomenuti da se obavještavanje povjerilaca vrši isključivo putem Službenog lista Crne Gore i oglasne table Privrednog suda, što je standardna procedura u ovakvim slučajevima.

3. PRIJAVA POTRAŽIVANJA POVJERILACA

Povjerioci su dužni da prijave svoja potraživanja u roku koji je objavljen u Službenom listu. Prijava mora biti praćena dokazima (računi, kartice, presude suda...) koji dokazuju dugovanja firme prema povjeriocima. Ukoliko povjerilac ne prijavi potraživanje na vrijeme, njegova prijava se odbacuje kao neblagovremena.

4. STEČAJNA MASA FIRME

Stečajna masa predstavlja ukupnu imovinu firme koja se koristi za namirenje dugova povjeriocima. Imovina može obuhvatati:

UKOLIKO FIRMA POSJEDUJE BILO KAKVU IMOVINU, TA IMOVINA SE PLIJENI OD STRANE PRIVREDNOG SUDA, PROCJENJUJE I PRODAJE KAKO BI SE NAMIRILI POVJERIOCI.

 Isplata povjerilaca se vrši isključivo iz stečajne mase.

5. TRAJANJE STEČAJNOG POSTUPKA

Stečajni postupak može trajati od dva mjeseca do nekoliko godina, u zavisnosti od složenosti slučaja, vrijednosti imovine firme, i trenutnog opterećenja Privrednog suda predmetima stečaja. Ako firma ima značajnu imovinu, procjena i prodaja imovine mogu značajno produžiti postupak.

 

Stečajni postupak je ključan za zatvaranje firme koja više ne može da izmiruje svoje obaveze. Iako je proces često dugotrajan, njegov cilj je da se pravilno rasporedi imovina firme kako bi se namirili povjerioci.

Zbog kompleksnosti i potencijalne dužine trajanja ovog procesa, od suštinskog je značaja imati stručni tim koji će Vas voditi kroz postupak i olakšati ga.

Agencija Perfectum, sa iskustvom u više od 500 stečajnih postupaka, nudi stručnost i podršku u svakom koraku ovog procesa, osiguravajući da zatvaranje Vaše firme bude što efikasnije i sa što manje stresa.