Podijeli:

facebook x
24. 09. 2024.

Stalni boravak u Crnoj Gori: Sve što treba da znate ako ste preduzetnik ili vlasnik firme

Zamislite da nakon godina ulaganja, truda i vođenja biznisa u Crnoj Gori konačno imate pravo da ovdje ostanete trajno. Dobijanje stalnog boravka nije samo administrativni korak—ono je potvrda da ste ovdje pronašli dom i mjesto gdje vaš biznis može cvjetati. Hajde da Vas vodimo kroz sve što vam je potrebno da postignete ovaj cilj!

Ko može dobiti stalni boravak?

Stalni boravak mogu dobiti oni koji su prethodnih pet godina imali neprekidni privremeni boravak, što znači da ste svake godine uredno obnavljali svoju boravišnu dozvolu. Ovo pravo pripada preduzetnicima, ali i izvršnim direktorima koji su istovremeno jedini vlasnici svoje firme ili posjeduju više od 51% kapitala. Ako se prepoznajete u ovom opisu, nastavite čitati jer ovo je vodič za Vas!

Uslovi za dobijanje stalnog boravka

Da biste uspješno dobili dozvolu za stalni boravak, potrebno je da ispunite sljedeće uslove:

  1. Važeći strani pasoš – Ovo je Vaš osnovni dokument i neophodno je da bude važeći tokom cijelog procesa.
  2. Dokaz o prihodima – Treba da pokažete da imate stalna, redovna i dovoljna sredstva za život. Ovo možete dokazati dokumentima o Vašim primanjima iz radnog angažovanja ili vođenja Vašeg biznisa.
  3. Zdravstveno osiguranje – Potrebno je da imate osiguranje koje pokriva Vaše zdravstvene potrebe u Crnoj Gori.
  4. Obezbijeđen smještaj – Možete priložiti ovjeren ugovor o zakupu ili dokaz o vlasništvu stana ili kuće u kojoj boravite (list nepokretnosti).
  5. Znanje crnogorskog jezika – Morate imati dokaz o poznavanju jezika, kao što je potvrda izdata od Fakulteta za crnogorski jezik (odsjek Nikšić ili Cetinje). Ako niste sigurni u svoje jezičke vještine, ne brinite—postoje kursevi koji Vam mogu pomoći da brzo savladate osnove.

Koliko traje proces?

Proces dobijanja dozvole može potrajati do šest mjeseci od trenutka predaje svih potrebnih dokumenata. Iako zvuči dugo, to je vrijeme koje je potrebno kako bi se sve provjerilo i kako biste bili sigurni da ispunjavate sve zakonske uslove.

Koliko važi dozvola za stalni boravak?

Dozvola se izdaje sa rokom važenja od pet godina. Po isteku tog perioda, potrebno je da podnesete zahtjev za produženje. Dobra vijest je da, nakon što jednom dobijete ovu dozvolu, proces njenog produženja je mnogo jednostavniji.

Kako Vam možemo pomoći?

Znamo da papirologija i pravne procedure mogu biti zbunjujuće, posebno kada se radi o nečemu tako važnom kao što je Vaš boravak u Crnoj Gori. Naš tim stručnjaka je tu da Vam pruži punu podršku—od savjetovanja i prikupljanja dokumentacije, do predaje zahtjeva i praćenja procesa. Naša misija je da vam olakšamo svaki korak na putu do stalnog boravka, dok se Vi fokusirate na ono što najbolje radite: vođenje svog biznisa.

Za više informacija, savjete i detaljna uputstva, posjetite naš blog ili nas direktno kontaktirajte. Tu smo da Vam pomognemo!