Podijeli:

facebook x
07. 10. 2024.

Refundacija po osnovu trudničkog bolovanja

Ukoliko ste preduzetnik ili vlasnik firme, a Vaša zaposlena je ostala u drugom stanju, znamo da Vam je najveća nedoumica – ko i kako isplaćuje trudničko bolovanje?

Zato ćemo vam u ovom blog postu dati odgovore na nekoliko ključnih pitanja.

 

KO ISPLAĆUJE TRUDNIČKO BOLOVANJE?

Sve zarade zaposlenoj trudnici, isplaćuje poslodavac. Država refundira  isplaćene zarade poslodavcu od dana kada je zaposlena ostvarila pravo na trudničko bolovanje.

 

KO IMA PRAVO NA TRUDNIČKO BOLOVANJE?

Pravo na trudničko bolovanje imaju sve zaposlene žene koje su u drugom stanju, a koje zbog prirode trudnoće moraju održavati istu

 

REFUNDACIJA BOLOVANJA?

Kada trudnica otvori bolovanje na osnovu doznaka od strane izabranog ljekara, po osnovu otvaranja trudničkog bolovanja, poslodavac ima pravo na refundaciju bolovanja 100% bruto zarade. Osnova za ovu refundaciju je prosjek zarade za 12 meseci prije otvaranja bolovanja.

Sve zarade i doprinose za zaposlenu isplaćuje poslodavac, a država mu refundira bruto zaradu (neto + porezi i doprinosi na teret zaposlenog)

 

KAKO PODNIJETI ZAHTJEV ZA REFUNDACIJU?

Dokumentacija za refundaciju podnosi se Fondu za zdravstveno osiguranje i mora uključivati dokaze o postojanju bolovanja i isplati naknade za bolovanje zaposlenoj.

Važno je napomenuti da je rok za podnošenje zahtjeva 36 mjeseci od dana otvaranja bolovanja.

 

ZAŠTITA PRAVA TRUDNICA

Tokom trajanja trudničkog bolovanja, poslodavac ne može otkazati Ugovor o radu trudnoj zaposlenoj.

 

OBRAĐIVANJE ZAHTJEVA

Nakon podnijete dokumentacije, Fondu za zdravstveno osiguranje je potrebno oko 6 mjeseci da obradi Zahtjev i da na adresu poslodavca pošalje obračun zarade za mjesece za koje je tražena refundacija, te refundira isplaćene naknade zarada.

 

 

Za više informacija o trudničkom bolovanju i refundaciji, pratite naše buduće blogove!

Ako imate dodatna pitanja, slobodno nam se obratite!