Podijeli:

facebook x
21. 10. 2024.

Razlika između Preduzetnika i DOO

Kada se odlučujete za pokretanje poslovanja, jedna od prvih odluka koju treba donijeti je koji oblik djelatnosti će najbolje odgovarati Vašem poslovanju.

U Crnoj Gori, najčešći oblici organizovanja djelatnosti su:

1.       Društvo sa ograničenom odgovornošću (DOO)

2.       Preduzetnik 

U ovom blogu ćemo pokazati razlike između ova oblika.

 

DRUŠTVO SA OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU (DOO)

  1. Može da ima jednog ili više vlasnika - DOO može da ima najviše 30 vlasnika.
  2. Mora da ima Izvršnog direktora - Jedno lice se mora proglasiti za Izvršnog direktora i ono je po zakonu odgovorno za poslovanje firme i ovlašćeno da zastupa firmu u okviru ovlašćenja koja su definisana u aktima društva.
  3. Vlasnik za obaveze društva odgovara do visine osnivačkog uloga - To znači da ukoliko firma ima bilo kakve dugove, subjekti kojima firma duguje ne mogu se naplatiti iz imovine osnivača, nego samo iz imovine firme (ukoliko postoji).
  4. Pored osnovne djelatnosti, može da obavlja i sve sporedne djelatnosti koje su navedne u Statutu društva - Osnovna djelatnost i sporedne djelatnosti se definišu Statutom. Samo osnovna djelatnost se može vidjeti u Rješenju o osnivanju društva, a sporedne djelatnosti se mogu vidjeti isključivo u Statutu.
  5. Doprinosi na zaradu direktora se obračunavaju na osnovu ugovorene zarade - U zavisnosti od visine zarade koja je iskazana u Ugovoru o radu Izvršnog direktora, zavisi i iznos doprinosa na zaradu. Doprinosi na zaradu Izvršnog direktora se obračunavaju po istim stopama i istoj metodologiji kao i doprinosi na zaradu za bilo kog drugog radnika.
  6. DOO je pravno lice.

PREDUZETNIK

  1. Jedan vlasnik - Jedna preduzetnička djelatnost ne može imati više vlasnika.
  2. Vlasnik istovremeno vrši funkciju ovlašćenog i odgovornog lica - Vlasnik je istovremeno i odgovorno lice bez ograničenja i ovlašćeno lice bez ograničenja.
  3. Vlasnik za obaveze djelatnosti odgovara svojom cjelokupnom imovinom - To znači da ukoliko preduzetnik ima bilo kakve dugove, subjekti kojima preduzetnik duguje se mogu naplatiti iz imovine preduzetnika, tj. mogu blokirati njegovu ličnu imovinunovac na žiro računu, vozila, nekretnine i slično.
  4. Može da obavlja isključivo djelatnost za koju se registrovao -  Postoji samo jedna djelatnost za koju može da se registruje.
  5. Doprinosi na zaradu vlasnika se obračunavaju na osnovu prometa djelatnosti, dohodka preduzetnika i prosječne zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini.
  6. Preduzetnik je fizičko lice.

Odabir između DOO i preduzetnika zavisi od Vaših poslovnih ciljeva, broja vlasnika, prometa, vrste djelatnosti i stepena rizika koji ste spremni da preuzmete. Ako planirate da vodite preduzeće sa više vlasnika i želite ograničenu odgovornost, DOO može biti bolji izbor.

S druge strane, ako želite da započnete manji biznis sa jednom osobom i ne smeta Vam lična odgovornost, preduzetništvo može biti jednostavnija opcija.

U svakom slučaju, važno je imati pouzdanog partnera za vođenje knjigovodstva kako biste bili sigurni da su svi finansijski aspekti Vašeg poslovanja u redu.

Knjigovodstvena agencija Perfectum je ovdje da Vam pomogne. Sa dugogodišnjim iskustvom i stručnim saradnicima, pružamo sveobuhvatne usluge knjigovodstva, od poreza do otvaranja i zatvaranja firmi, čime Vam omogućavamo da se fokusirate na rast i razvoj vašeg biznisa.