Podijeli:

facebook x
19. 09. 2024.

Program “Evropa sad 2”: Kako će nova stopa PDV-a od 15 % uticati na Vaš posao?

Do sada, porez na dodatu vrijednost (PDV) u Crnoj Gori funkcionisao je kroz tri stope: 0%, 7% i 21%. Međutim, čini se da je došlo vrijeme za promjene. 

Novi predlog uvodi srednju stopu PDV-a od 15%, koja će obuhvatiti proizvode i usluge koje su do sada bile pod stopom od 7 %, kao i manji dio onih koji su do sada oporezovani sa 21 %.

 

Šta to znači za Vas? 

Ako ste vlasnik biznisa koji se bavi knjigama, štampom, monografijama, serijskim publikacijama ili autorskim pravima, spremite se za povećanje PDV-a na 15%. Isto važi za ulaznice za kulturne događaje – bioskope, pozorišta, koncerte, muzeje, pa i sportske priredbe. Uvećanje stope zahvatiće i usluge u neprofitnim sportskim objektima, kao i one koje se pružaju u marinama.

Od 1. januara 2025. godine, čak i frizerske usluge i solarni paneli dolaze pod ovu srednju stopu. Ovo je možda trenutak da se zamislite kako će povećanje uticati na Vaše poslovanje.

Ugostiteljstvo, koje je već osjetilo teret pandemije, takođe će se suočiti s promjenama. Smještaj u hotelima, motelima, pansionima, kao i usluge posluživanja hrane i pića – osim alkohola, gaziranih napitaka sa šećerom i kafe – takođe prelaze na 15%. Do sada su te usluge bile oporezovane sa 7 % ili 21 %, zavisno od vrste.

Za mnoge privrednike, ovo neće biti samo broj na papiru, već konkretan izazov za poslovnu održivost. Važno je pravovremeno se prilagoditi novim uslovima, kako bi Vaš biznis ostao konkurentan i stabilan.