Podijeli:

facebook x
15. 10. 2024.

Produženje dozvole za privremeni boravak i rad: Vodič za poslodavce i zaposlene u Crnoj Gori

Produženje dozvole za privremeni boravak i rad može biti stresan proces, ali uz dobru pripremu i blagovremeno podnošenje dokumentacije, sve se može obaviti bez problema.

U ovom blogu ćemo vas provesti kroz ključne korake i pravila koja treba da znate kada dođe vrijeme za produženje dozvole.

KADA PODNIJETI ZAHTJEV ZA PRODUŽENJE DOZVOLE?

Nakon isteka važeće privremene dozvole, potrebno je podnijeti zahtjev za produženje dozvole. To se mora uraditi najkasnije jedan dan prije isteka postojeće dozvole, a moguće je aplicirati već mjesec dana prije isteka dozvole.

Naš je savjet da ne čekate posljednji trenutak, jer kašnjenje u predaji dokumentacije može dovesti do gubitka prava na produženje.

TRAJANJE NOVE DOZVOLE

Dozvola traje narednih godinu dana ili tri mjeseca prije isteka pasoša (ukoliko pasoš ističe u periodu od godinu dana nakon apliciranja za produženje dozvole).

KOLIKO VREMENA TREBA DA SE DOZVOLA IZDA?

Nakon podnošenja kompletne dokumentacije, MUP-u je potrebno 15 dana da izda novu dozvolu.

PRAVILA ZA IZVRŠNE DIREKTORE

Izvršni direktori (uz uslov da su osnivači više od 51% društva) imaju pravo da produže dozvolu još četiri puta neprekidno nakon izdavanja prve dozvole. Nakon tog perioda, oni mogu aplicirati za trajnu dozvolu, koja traje pet godina.

Ovo pravilo olakšava direktorskim pozicijama dugoročno planiranje i smanjuje potrebu za čestim podnošenjem zahtjeva.

PRAVILA ZA ZAPOSLENE

Zaposleni koji nisu na poziciji izvršnih direktora mogu produžiti svoju dozvolu za rad još dva puta neprekidno nakon isteka prve dozvole. Nakon toga, oni moraju napraviti pauzu prije nego što ponovo apliciraju za novu dozvolu.

VAŽNO!

BORAVIŠNA DOZVOLA SE NE MOŽE PRODUŽITI, UKOLIKO NISTE IZMIRILI SVE PORESKE OBAVEZE ZA FIRMU I ZAPOSLENE.

ŠTA SE DEŠAVA AKO NE PODNESETE ZAHTJEV NA VRIJEME?

Ukoliko se zahtjev za produženje boravišne i radne dozvole ne podnese u propisanom roku, gubi se pravo na produženje dozvole. Prilikom sledeće aplikacije, dostavljate kompletnu dokumentaciju kao što ste dostavljali prilikom apliciranja za prvu dozvolu.

 

Produženje dozvole za privremeni boravak i rad može biti jednostavan proces ako se pravilno isplanira i sve potrebne informacije prate na vrijeme. Naš tim Vam stoji na raspolaganju za sve dodatne informacije o prikupljanju potrebne dokumentacije i troškovima postupka.

Kontaktirajte nas kako biste bez stresa i blagovremeno podnijeli dokumentaciju i osigurali nastavak vašeg boravka i rada u Crnoj Gori