Podijeli:

facebook x
23. 10. 2024.

Preduzetnik po stvarnom dohotku: Šta treba da znate?

Preduzetnik koji se oporezuje po stvarnom dohotku je fizičko lice koje obavlja djelatnost i prijavljuje svoj prihod na osnovu stvarnog dohotka koji ostvaruje. Ovaj model oporezivanja podrazumijeva da preduzetnik vodi evidenciju o svim prihodima i rashodima, te se porez obračunava na osnovu neto dohotka.

OSNOVNE KARAKTERISTIKE

ODGOVORNOST I IMOVINA

Vlasnik za obaveze djelatnosti odgovara svojom cjelokupnom imovinom -  To znači da ukoliko preduzetnik ima bilo kakve dugove, subjekti kojima preduzetnik duguje se mogu naplatiti iz imovine preduzetnika, tj. mogu blokirati njegovu ličnu imovinu – novac na žiro računu, vozila, nekretnine i slično.

REGISTRACIJA I DJELATNOST

Preduzetnik može obavljati isključivo djelatnost za koju se registrovao - Postoji samo jedna djelatnost za koju može da se registruje.

VAŽNO: NEMA OGRANIČENJA U POGLEDU PROMETA I DJELATNOSTI.

KAKO SE OBRAČUNAVAJU DOPRINOSI?

Doprinosi na zaradu vlasnika se obračunavaju na osnovu prometa djelatnosti, dohotka preduzetnika i prosječne zarade u Crnoj Gori: U zavisnosti od prosječne zarade u Crnoj Gori za prethodnu godinu i u zavisnosti od prometa preduzetnika, zavisi i iznos poreza i doprinosa na zaradu vlasnika.

Minimalni doprinosi na zaradu vlasnika su iznose 127,32 eura mjesečno za djelatnost koja je poslovala u gubitku ili imala dohodak (razlika između prihoda i rashoda) do 8.400,00 eura u prethodnoj godini.

Ukoliko je dohodak bio veći od 8.400,00 eura, onda su doprinosi veći od ovog iznosa i zavise od visine dohotka.

POREZ NA DOHODAK

Ostvaruje dohodak i plaća porez na dohodak: Poreska prijava poreza na dohodak fizičkih lica se podnosi, i obaveza po osnovu poreza na dohodak, se plaća do 30. 04. 2025. za 2024. godinu, tj. do 30. aprila tekuće godine za prethodnu.

PRENOS SREDSTAVA

Jedna od prednosti preduzetnika po stvarnom dohotku je mogućnost prenosa cjelokupnog dohotka na lični žiro račun bez plaćanja poreza, pod uslovom da su svi dugovi izmireni.

Vlasnik nema obavezu plaćanja bilo kakavog poreza ukoliko želi da prenese sredstva firme na lični žiro račun. Dohodak preduzetnika kada preduzetnik plati sve dugove je zarada vlasnika.

 

Preduzetništvo po stvarnom dohotku pruža značajne mogućnosti za fleksibilnost i optimizaciju poreza, ali takođe nosi i odgovornosti koje se ne smiju zanemariti.

Ako razmišljate o pokretanju ili unaprijeđenju svog poslovanja, kolege iz agencije Perfectum su tu da Vam pomognu u svakom koraku.

Kontaktirajte nas danas i saznajte kako možemo olakšati Vašu poslovnu administraciju i doprinijti Vašem uspijehu!