Podijeli:

facebook x
08. 10. 2024.

Pravo na dječiji dodatak: Kako ostvariti i šta je potrebno?

Dječiji dodatak može ostvariti svako dijete do 18. godine života ili do završetka srednje škole. Ovo pravo je posebno važno za porodice s više djece: pravo na dodatak za djecu ima petoro djece u porodici (Izuzetak su djeca koja su rođena kao dvojke, trojke i sl.)

Dječiji dodatak trenutno iznosi 30 eura po djetetu.

GDJE I KADA SE PRIJAVITI?
Prijava za dječiji dodatak podnosi se Centru za socijalni rad prema mjestu prebivališta roditelja i djeteta. Pravo na dodatak se priznaje prvog dana narednog mjeseca od dana podnošenja zahtjeva.

NA PRIMJER: Ako podnesete zahtjev u oktobru, pravo na dodatak stičete u novembru, a prva isplata će biti između 15. i 20. decembra.

 

KOJA DOKUMENTACIJA JE POTREBNA?
Prilikom podnošenja zahtjeva za dječiji dodatak, potrebno je priložiti:

 

KO MOŽE PODNIJETI ZAHTJEV?
Nosilac prava na dodatak za djecu može biti roditelj, usvojilac, staratelj ili hranitelj. Onaj ko podnosi zahtjev takođe prima isplatu dodatka.

 

NAČIN ISPLATE
Isplata se vrši preko Pošte Crne Gore, a dodatak može podići nosilac prava uz ličnu kartu ili boravišnu dozvolu. Po potrebi, dodatak može biti dostavljen na kućnu adresu putem poštara.

 

KO SVE MOŽE OSTVARITI PRAVO NA DJEČIJI DODATAK?
Pravo na dječiji dodatak imaju crnogorski državljani sa prebivalištem u Crnoj Gori, stranci sa odobrenim privremenim ili stalnim boravkom, azilanti i stranci pod supsidijarnom zaštitom.

 

Pratite nas za više informacija o ostvarivanju prava i drugih beneficija