Podijeli:

facebook x
10. 10. 2024.

Porodiljsko odsustvo u Crnoj Gori

Za razliku od trudničkog bolovanja, koje zaposlena žena može otvoriti za održavanje trudnoće, porodiljsko bolovanje se otvara najranije 28 dana prije predviđenog datuma porođaja, koji određuje izabrani ljekar.

Porodiljsko bolovanje traje dok dijete ne napuni godinu dana.

        1. POSTUPAK I DOKUMENTACIJA?

Zaposlena žena (porodilja) dobija doznake o početku porodiljskog bolovanja od strane izabranog ljekara, koje je potrebno dostaviti poslodavcu. Poslodavac na osnovu tih doznaka ima pravo da podnese zahtjev za refundaciju naknade zarade, koja se isplaćuje zaposlenoj za vrijeme porodiljskog bolovanja.

       2.  REFUNDACIJA NAKNADE ZARADE

Naknada koja se refundira se formira na osnovu prosječne bruto zarade zaposlene za prethodnih godinu dana.

 

NAPOMENA: Ako je zahtjev za refundaciju naknade zarade za porodiljsko podnijet u roku od 30 dana od dana početka korišćenja prava, isplata teče od toga dana, a ako je zahtjev podnijet poslije toga roka, isplata teče od dana podnošenja zahtjeva.

   

     3. PROCES OBRADE ZAHTJEVA

Dokumentacija se predaje Centru za socijalni rad, koji ima rok od otprilike mjesec dana da obradi zahtjev i dostavi rješenje poslodavcu. Bitno je napomenuti da poslodavac ne smije da raskine Ugovor o radu sa zaposlenom koja koristi porodiljsko bolovanje sve dok traje njeno odsustvo zbog porodiljskog bolovanja.

 

 I TATE MOGU NA "PORODILJSKO ODSUSTVO" -  KAKO?

Zakonom je omogućeno da očevi mogu da "preuzmu" od majki porodiljsko odsustvo, ali tek nakon 70 dana od rođenja djeteta. Majka tada može da se vrati na posao, a brigu o bebi preuzima otac i koristi odsustvo radi njege djeteta. Većina očeva nije upoznata sa tim da im je ova mogućnost dostupna.

 

KAKO VAM PERFECTUM MOŽE POMOĆI?

Proces refundacije naknade zarade može biti složen i administrativno zahtjevan, naročito ako nemate iskustva u podnošenju zahtjeva i vođenju evidencija. Perfectum agencija ima dugogodišnje iskustvo u oblasti računovodstva, poreza i administrativnih usluga, uključujući kompletnu podršku prilikom obračuna i podnošenja zahtjeva za refundaciju zarada za vrijeme porodiljskog bolovanja.

Naše kolege će Vam pomoći da pravilno pripremite svu potrebnu dokumentaciju, podnesete zahtjev na vrijeme i ostvarite svoja prava bez stresa i dodatnih briga.

Prepustite administraciju nama, a Vi se posvetite onome što je zaista važno.