Podijeli:

facebook x
20. 09. 2024.

Porez na dobit: Zašto plaćamo i kako da Vas ne boli glava?

Hajde, preduzetniče, da ti kažem ovako: Porez na dobit je ono što država traži od tebe kad shvati da si uspio da zaradiš više nego što si potrošio. Zamisli, ti cijele godine radiš, znojiš se, strepiš, trčiš za klijentima i na kraju – hop! Država ti pokuca na vrata i kaže: 'Dobar dan, dobar dan, daj ovamo dio te tvoje dobiti.' I šta ćeš, moraš da platiš.

 

Kako ovo funkcioniše u stvarnosti?

Porez na dobit nije neka misteriozna stvar – to je jednostavno dio tvoje zarade koji moraš da podijeliš sa državom, jer, realno, i ona nešto radi da bi tvoje poslovanje uopšte bilo moguće. Ceste, struja, voda, zakoni... sve to košta, i tu je država da ti uzme svoj dio kolača.

Ali kako da znaš koliko će ti uzeti?

U Crnoj Gori, porez na dobit je progresivan. Prvo, ako ti je dobit do 100.000 eura, država ti uzme 9% i misli da je to u redu. Ali, ako zaradiš više, recimo od 100.000,01 do 1.500.000 eura, taj dio preko 100.000 oporezuju sa 12%. I ako ti je biznis baš krenuo i zaradio si više od 1.500.000 eura – e, onda plaćaš 177.000 eura plus 15% na svaki euro preko tog iznosa. Država tu računa na tvoju velikodušnost. A ti se pitaš: 'Zašto baš ja?'

Kako da ti ovo ne padne teško?

E, tu dolazi savjet: Ako ti je muka od brojki, zakona i papirologije, nađi nekog stručnog, nekog ko zna te stvari, ko će te posavjetovati kako da optimizuješ troškove. Angažuj profesionalce – Perfectum, na primjer. Jer, oni su tajni agenti u svijetu poreza; znaju sve trikove, sve olakšice i sve načine kako da platiš što manje, a da sve bude po zakonu.

Završna misao?

Nemoj da te zavarava ime 'porez na dobit' – tu se nikad ne osjećaš baš previše 'dobitno'. Zato pamet u glavu, papir u ruke, i nađi ekipu koja će sve to da rješava dok ti mirno spavaš.