Podijeli:

facebook x
02. 10. 2024.

Pogledajte obračun zarada po programu Evropa Sad 2

Od 1. oktobra 2024. godine, u Crnoj Gori stupile su na snagu promjene u vezi sa minimalnim zaradama i doprinosima. U nastavku donosimo pregled ključnih izmjena i kako će one izgledati u praksi.

MINIMALNA ZARADA PREMA NOVIM PRAVILIMA

Prema novom planu, zaposleni sa srednjom školom neće primati manje od 600 eura, dok će minimalna zarada za one sa visokom stručnom spremom iznositi 800 eura. Ova mjera ima za cilj da poveća standard života radnika i omogući im stabilniju finansijsku situaciju.

Jedna od ključnih promjena jeste smanjenje doprinosa za Penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO), što znači da će dio tih smanjenih iznosa preći direktno na neto plate zaposlenih.

PREGLED PLATA I DOPRINOSA

U tabeli koju smo pripremili, možete vidjeti primjere zarada i doprinosa, koje će poslodavci morati da obračunavaju od oktobra 2024. godine.

Ovi iznosi obuhvataju i bruto zaradu, kao i doprinose koje poslodavci moraju da plate za svakog zaposlenog. Na primjer:

Ovaj pregled Vam može pomoći da steknete jasniji uvid u to kako će izgledati obračun plata i koliko će doprinosi iznositi za različite nivoe zarada.

Agencija Perfectum Vam stoji na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice u vezi sa obračunom zarada, porezima i doprinosima.

Mi smo ovdje da vam olakšamo poslovanje i osiguramo da sve bude u skladu sa zakonskim propisima.