Podijeli:

facebook x
10. 10. 2024.

Likvidacija firme: Postupak i važne informacije

Likvidacija je postupak zatvaranja preduzeća kada firma nema dugovanja prema povjeriocima. Proces likvidacije pokreće osnivač preduzeća.

U nastavku donosimo detaljan vodič kroz korake likvidacije.

 

1. OVJERA IZJAVE KOD NOTARA

Prvi korak u procesu likvidacije je ovjera Izjave kod notara da preduzeće nema neizmirenih obaveza i da odgovara za obaveze firme iz lične imovine u narednih 36 mjeseci nakon zaključenja likvidacionog postupka.

To znači da ukoliko neko dokaže da postoji dug firme koja se likvidira u roku od 36 mjeseci nakon likvidacije, osnivač mora iz svoje lične imovine da namiri svoj dug.

Za strane osnivače, izjava mora biti prevedena od strane sudskog tumača.

 

2. DONOŠENJE ODLUKE O LIKVIDACIJI

Nakon ovjere Izjave, osnivač donosi Odluku o likvidaciji. Ova odluka predstavlja službeni početak procesa likvidacije.

 

TRAJANJE PROCESA LIKVIDACIJE

Proces likvidacije preduzeća obično traje između 7 i 15 dana. Nakon uspješno odrađene likvidacije, osnivač dobija Rješenje o likvidaciji od strane CRPS-a u Podgorici.

IZMIRENJE OBAVEZA – VEOMA VAŽNO!

Prije pokretanja procesa likvidacije, veoma je važno da firma izmiri sve svoje obaveze prema državi, zaposlenima ili eventualnim dužnicima. Neizmirene obaveze mogu otežati ili onemogućiti uspješnu likvidaciju preduzeća.

 

Naša agencija može Vam pomoći u pripremi neophodne dokumentacije i pružiti podršku tokom cijelog procesa likvidacije. Uvek je najbolje imati stručnu podršku kako bi se izbjegle potencijalne greške i ubrzao postupak.

Zakažite besplatnu konsultaciju već danas i osigurajte da Vaš proces likvidacije prođe bez stresa!