Podijeli:

facebook x
09. 09. 2024.

Korak po korak – Šta učiniti nakon registracije preduzeća u Crnoj Gori?

Da li ste upravo registrovali firmu u Crnoj Gori? Čestitamo!

Pokretanje biznisa u Crnoj Gori uključuje nekoliko ključnih koraka kako biste osigurali usklađenost sa lokalnim zakonima i propisima. Ovaj vodič će Vam pokazati postupke koje treba da pratite kako biste uspiješno poslovali u Crnoj Gori.

1. REGISTRACIJA FIRME I PIB-a U CRPS-u
Putovanje počinje u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) u Podgorici, gdje ćete zvanično registrovati svoju firmu. Ovaj korak Vam obezbjeđuje ključna dokumenta:

2. REGISTRACIJA ZA PDV
Ako se očekuje da Vaš godišnji promet premaši 30 000 €, preporučuje se rano prijavljivanje za PDV (Porez na dodatu vrednost). Ova registracija, koja se obavlja preko Poreske uprave, osigurava da ste spremni za upravljanje PDV-om na robu i usluge od samog početka.

3. DOZVOLA ZA BORAVAK ZA IZVRŠNOG DIREKTORA
Ako izvršni direktor nije rezident Crne Gore, važno je obezbijediti radnu i boravišnu dozvolu. Ova dozvola omogućava direktoru da legalno boravi i obavlja poslovne aktivnosti u Crnoj Gori bez pravnih problema.

4. OTVARANJE LOKALNOG BANKOVNOG RAČUNA
Otvaranje poslovnog bankovnog računa je ključan korak nakon registracije firme. Ovaj račun mora biti registrovan u Poreskoj upravi, što Vam omogućava upravljanje finansijskim transakcijama i ispunjavanje zahtjeva.

5. PRIJAVA DIREKTORA NA OSIGURANJE U PORESKOJ UPRAVI
Nakon što je bankovni račun otvoren, sljedeći korak je prijava izvršnog direktora za zdravstveno i penziono osiguranje preko Poreske uprave. Ova registracija osigurava da je direktor pokriven lokalnim sistemom socijalnog osiguranja, čime se ispunjava važna zakonska obaveza poslodavaca u Crnoj Gori.

6. DOZVOLA ZA RAD OD OPŠTINE
U zavisnosti od Vaših poslovnih aktivnosti, možda će biti potrebno da dobijete dozvolu za rad od opštine. Ova dozvola potvrđuje da je Vaš biznis ovlašćen za rad u određenim industrijama i da je u skladu sa lokalnim propisima i standardima bezbijednosti.

7. PRONAĐITE KNJIGOVOĐU I POSTAVITE SVOJE SISTEME KNJIGOVODSTVA
Jedan od poslednjih, ali ključnih koraka u pokretanju Vašeg biznisa je da pronađete knjigovođu koji će Vam pomoći da upravljate računovodstvenim i knjigovodstvenim sistemima. Iskusan knjigovođa pomoći će Vam da uspostavite pouzdan sistem, efikasno upravljate svojim finansijama i budete u toku sa svojim finansijskim obavezama. U Perfectumu, naš stručni tim je spreman da se pobrine za sve Vaše knjigovodstvene potrebe, kako biste se Vi mogli fokusirati na rast Vašeg biznisa.

Ovi koraci osiguravaju da je Vaš biznis usklađen, dobro regulisan i spreman za rad. Bilo da ste lokalni preduzetnik ili međunarodni investitor, praćenje ovih procedura će Vam pružiti čvrste temelje za poslovne poduhvate u Crnoj Gori.

Potrebna Vam je pomoć u prolasku kroz ove korake ili pronalaženju knjigovođe?


Dozvolite da Vam pomognemo da Vašu viziju pretvorite u stvarnost.