Podijeli:

facebook x
09. 10. 2024.

Kako Zatvoriti Firmu: Razlika između Likvidacije i Stečaja

Zatvaranje firme može se desiti iz više razloga – nedostatak poslovnih prilika, finansijske poteškoće ili jednostavno vlasnik odluči da je vreme za gašenje. U takvim situacijama, postoje dva ključna pravna procesa kojima se firma može zatvoriti: likvidacija i stečaj

1. LIKVIDACIJA FIRME

Likvidacija je postupak kojim se zatvara firma za slučaj kada nema dugovanja prema povjeriocima, a pritom ima dovoljno sredstava za namirenje svih svojih obaveza. Ovaj proces je prilično jednostavan i traje između 7 i 15 dana.

Postupak likvidacije je sledeći:

      2. STEČAJ FIRME 

Stečaj, sa druge strane, predstavlja postupak zatvaranja firme za slučaj kada firma može imati dugovanja prema povjeriocima, ali nema sredstava da izmiri dugovanja. Stečajni postupak traje najmanje dva mjeseca i ima sledeće karakteristike:

 

Kada odlučite da zatvorite firmu,  važno je znati razliku između likvidacije i stečaja. Likvidacija je brži i jeftiniji proces, ali osnivač preuzima odgovornost za eventualne dugove. Stečaj omogućava zatvaranje firme bez rizika po ličnu imovinu osnivača, ali proces može trajati duže, skuplji je i zahtijeva sudski nadzor.

 

I u jednom i u drugom slučaju je važno imati stručni tim, koji će Vas posavjetovati i koji će Vam olakšati ove procese.  Agencija Perfectum ima iskustvo u preko 500 likvidacionih i stečajnih postupaka. U našem timu je stečajni upravnik, koji će se pobrinuti da proces stečaja učini jednostavnim.

 

Ukoliko ste u dilemi, Perfectum je pravi izbor da se postarate da Vaša firma zatvori na najefikasniji način.