Podijeli:

facebook x
23. 09. 2024.

Kako dobiti vozačku dozvolu u Crnoj Gori na osnovu dozvole iz matične zemlje?

Ukoliko ste strani državljanin sa privremenim boravkom u Crnoj Gori, jedan od važnih koraka za prilagođavanje novom životu može biti zamjena vozačke dozvole iz Vaše matične zemlje za crnogorsku. Ovaj proces može se činiti komplikovanim, ali uz prave informacije i našu podršku, sve se može obaviti brzo i jednostavno. U ovom blogu detaljno ćemo objasniti šta Vam je potrebno i kako izgleda proces dobijanja vozačke dozvole u Crnoj Gori.

Ko može podnijeti zahtjev?

Pravo na zamjenu vozačke dozvole imaju strani državljani koji su u Crnoj Gori boravili najmanje 185 dana, odnosno šest mjeseci. Ovo je osnovni uslov koji se mora ispuniti prije nego što se započne proces zamjene vozačke dozvole.

Koja dokumentacija je potrebna?

Za zamjenu vozačke dozvole, potrebno je prikupiti sljedeće dokumente:

  1. Kopija originalne vozačke dozvole – Dozvola mora biti važeća, a kategorije koje posjedujete moraju odgovarati onima koje su priznate u Crnoj Gori.
  2. Prevod vozačke dozvole – Prevod mora biti urađen od strane sudskog tumača, kako bi Vaša dozvola bila zvanično priznata u Crnoj Gori.
  3. Ljekarsko uvjerenje – Ovo uvjerenje služi kao dokaz da ste sposobni za upravljanje vozilom. Cijena ovog dokumenta iznosi oko 20,00 EUR.
  4. Administrativna taksa – Za izdavanje nove vozačke dozvole, potrebno je platiti taksu u iznosu od 35,00 EUR.

Važne napomene:

Koraci do dobijanja dozvole:

  1. Pripremite potrebnu dokumentaciju i uvjerite se da su svi uslovi ispunjeni.
  2. Platite potrebne takse i nabavite ljekarsko uvjerenje.
  3. Predajte dokumentaciju nadležnim organima za izdavanje vozačkih dozvola u Crnoj Gori.
  4. Nakon predaje, vaša nova crnogorska dozvola biće gotova za 14 dana.

Zašto se odlučiti za zamjenu vozačke dozvole?

Zamjena vozačke dozvole olakšava vožnju i život u Crnoj Gori, omogućavajući Vam da se legalno i bezbjedno krećete cestama. Takođe, lokalna vozačka dozvola može biti korisna u mnogim situacijama, uključujući poslovne potrebe, iznajmljivanje automobila, i druge svakodnevne aktivnosti.

Kako vam mi možemo pomoći?

Naš tim je tu da Vam pomogne u svim fazama procesa, od prikupljanja dokumentacije do predaje zahtjeva. Naša stručnost i poznavanje lokalnih propisa osigurava da Vaša zamjena vozačke dozvole protekne glatko i bez komplikacija.

Ako imate bilo kakva pitanja ili Vam je potrebna dodatna podrška, slobodno nas kontaktirajte. Uvijek smo tu da Vam olakšamo svakodnevne administrativne obaveze i pomognemo Vam da što prije dobijete svoju novu crnogorsku vozačku dozvolu!