Podijeli:

facebook x
17. 10. 2024.

Dozvola za privremeni boravak po osnovu spajanja porodice: Sve što treba da znate

Dozvola za privremeni boravak po osnovu spajanja porodice omogućava supružniku i djeci stranca koji već ima odobren boravak da se pridruže svom članu porodice.

U nastavku su navedeni ključni koraci i informacije koje su Vam potrebne.

KO IMA PRAVO NA DOZVOLU?

Dozvolu za privremeni boravak mogu dobiti:

POTREBNA DOKUMENTACIJA?

Da biste podnijeli zahtjev za dozvolu, između ostale dokumentacije potrebno je dostaviti:

Ovi dokumenti potvrđuju povezanost sa strancem koji već ima odobren boravak, a takođe služe kao dokaz  identiteta i odnosa.

VAŽENJE DOZVOLE

Dozvola za privremeni boravak se izdaje sa rokom važenja od jedne godine ili tri mjeseca prije isteka pasoša ili do isteka roka dozvole za privremeni boravak stranca sa kojim se spajanje traži.

PROCEDURA

Nakon uspješno podnijete dokumentacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) će izdati dozvolu u roku od 40 dana. Ovaj vremenski okvir može varirati u zavisnosti od obima posla MUP-a, ali generalno, pravovremeno podnošenje zahtijeva osigurava da ne dođe do nepotrebnih kašnjenja.

Važno je napomenuti da je prije isteka roka dozvole, nužno podnijeti dokumentaciju za produženje. Dokumentacija se podnosi od mjesec dana prije isteka dozvole do jedan dan prije isteka.

PRODUŽENJE DOZVOLE

Ukoliko ne podnesete zahtjev za produženje na vrijeme, gubite pravo na produženje dozvole, što može značajno otežati Vaš boravak u Crnoj Gori.

RADNA PRAVA - VAŽNO

STRANAC KOJI IMA DOZVOLU ZA PRIVREMENI BORAVAK PO OSNOVU SPAJANJA PORODICE NE MOŽE DA RADI U CRNOJ GORI U TOKU PRVE GODINE OD DOBIJANJA DOZVOLE.

NAKON ISTEKA JEDNE GODINE, STRANAC MOŽE DA SE ZAPOSLI NA ¼ ILI ½ ILI NA PUNO RADNO VRIJEME.

 

Dozvola za privremeni boravak po osnovu spajanja porodice pruža priliku za okupljanje najmilijih u Crnoj Gori, ali proces može biti izazovan i složen.

Naša firma Perfectum je ovdje da Vam pomogne kroz svaki korak ovog postupka. Uz naše stručno znanje i iskustvo u vezi sa migracionim pitanjima, možemo pružiti podršku u prikupljanju potrebne dokumentacije, podnošenju zahteva i osiguravanju da sve bude u skladu sa zakonskim propisima. Takođe, možemo Vas informisati o svim Vašim pravima i obavezama kako biste znali šta možete očekivati tokom procesa.

Uverite se da Vaša porodica može da uživa u životu u Crnoj Gori bez dodatnog stresa. Sa Perfectum, imate pouzdanog partnera koji će se postarati da Vaš put ka spajanju porodice bude što jednostavniji i uspešniji.