Podijeli:

facebook x
14. 10. 2024.

Crna Gora ulazi u SEPA: Šta to znači za preduzeća i građane?

Crna Gora će 1. januara zvanično postati dio Jedinstvenog područja plaćanja u eurima (SEPA). Ovo je velika vijest za sve građane, a posebno za preduzeća koja posluju ili planiraju poslovati u evropskom okruženju. SEPA trenutno obuhvata 36 zemalja, uključujući sve države članice Evropske unije, kao i Veliku Britaniju, Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švajcarsku, Monako, San Marino, Andoru i Vatikan.

 

ŠTA SEPA DONOSI CRNOJ GORI I NJENIM GRAĐANIMA?

1. Brže i jeftinije transakcije Članstvom u SEPA, Crna Gora će eliminisati razlike u troškovima, brzini i procesima između nacionalnih i međunarodnih transakcija. To znači da će građani i kompanije moći da vrše plaćanja unutar SEPA zone uz znatno niže troškove – čak do šest puta jeftinije nego sada! Takođe, transakcije će se obavljati u znatno kraćem roku, često u roku od jednog radnog dana.

2. Olakšan pristup evropskom tržištu za preduzeća Za crnogorska preduzeća, članstvo u SEPA predstavlja važan korak ka olakšanju poslovanja sa evropskim partnerima. SEPA standardizuje platne transakcije, što omogućava lakše i sigurnije poslovanje unutar evropskog tržišta. To donosi više prilika za širenje poslovanja, povećanje konkurentnosti, inovacije, kao i bolji pristup stranim direktnim investicijama.

3. Standardizacija i sigurnost plaćanja SEPA uvodi standardizovane procedure za platne transakcije, čineći ih lakšim za upravljanje i sigurnijim. Korišćenjem IBAN-a (međunarodnog broja računa) i BIC-a (bankovnog identifikacionog koda), smanjuje se rizik od grešaka i pojednostavljuje se proces obavljanja prekograničnih transakcija.

4. Prednosti za ključne sektore Turizam i trgovina, kao ključne grane crnogorske ekonomije, imaće direktnu korist od SEPA članstva. Povećana brzina i jednostavnost transakcija činiće Crnu Goru privlačnijom destinacijom za turiste i investitore. Takođe, olakšanje u upravljanju novčanim tokovima u trgovinskim sektorima doprinijeće većoj efikasnosti i boljoj poslovnoj klimi.

5. Privlačenje stranih investicija Jednostavniji i transparentniji platni procesi unutar SEPA podstaći će veći priliv stranih investicija u Crnu Goru. Investitori iz Evrope moći će da obavljaju transakcije kao da posluju unutar vlastitih država, bez dodatnih prepreka i troškova, što Crnu Goru pozicionira kao atraktivnu destinaciju za poslovanje.

 

Nova era poslovanja i plaćanja Ulazak Crne Gore u SEPA donosi mnoge koristi i predstavlja značajan korak ka daljoj integraciji sa evropskim tržištem. Za preduzeća, ovo znači veću fleksibilnost, niže troškove, brže transakcije i šire mogućnosti poslovanja. Za građane, SEPA će donijeti pojednostavljenje svakodnevnih platnih operacija i veće sigurnosti u međunarodnim transakcijama.

 

Ako ste preduzetnik ili investitor u Crnoj Gori, sada je pravo vrijeme da iskoristite prednosti koje SEPA pruža i prilagodite svoje poslovanje novim standardima!

 

Za dodatne informacije i savjete o tome kako najbolje iskoristiti prilike koje SEPA donosi, naš tim u Perfectumu vam stoji na raspolaganju.

Perfectum – uvijek korak ispred, za Vaše poslovanje bez granica!