Podijeli:

facebook x
08. 10. 2024.

Bolovanje: Šta zaposleni i poslodavci treba da znaju

Privremena spriječenost za rad, poznatija kao bolovanje, je situacija u kojoj zaposleni zbog bolesti ili povrede na radu nije u mogućnosti da obavlja svoje radne obaveze. Prava i obaveze u vezi s ovim pitanjem su jasno definisane kako za zaposlene, tako i za poslodavce, pa je važno poznavati osnovna pravila kako bi se izbjegle neprijatne situacije.

 

PRAVA ZAPOSLENOG

U slučaju bolesti ili povrede na radu, zaposleni ima pravo na odsustvo s posla.

-          Prvi korak je posjeta izabranom ljekaru, koji potvrđuje povredu ili bolest i izdaje odgovarajuću doznaku. Ova doznaka je ključni dokument koji omogućava zaposlenom da koristi svoje pravo na bolovanje.

-          Zaposleni je dužan da najkasnije u roku od tri dana od dana nastupanja bolesti ili povrede,  lično ili preko drugog lica, dostavi poslodavcu potvrdu izabranog ljekara o konstatovanju povrede ili bolesti

-          Doznaku o otvaranju bolovanja mora dostaviti najkasnije u roku od pet dana od izdavanja iste.

 

OBAVEZE POSLODAVCA

Poslodavac ima obavezu isplate naknade zarade zaposlenom tokom bolovanja.

-          U slučaju bolesti, zakonski minimum iznosi 70% zarade, ali poslodavac može odlučiti da isplati i 100% naknade. Ukoliko je u pitanju povreda na radu, zaposlenom se mora isplatiti 100% od naknade zarade.

-          Za bolovanja koja traju do 60 dana, poslodavac snosi sav teret isplate zarade, bez prava na refundaciju od strane Fonda za zdravstveno osiguranje.

-          Ako bolovanje traje duže od 60 dana, poslodavac može podnijeti zahtjev za refundaciju, ali samo u iznosu od 70% naknade zarade, uz dostavljanje potrebne dokumentacije.

 

PRAVO NA PROVJERU

Ukoliko poslodavac posumnja u opravdanost razloga za odsustvovanje sa rada, ima pravo da podnese zahtjev nadležnom organu radi preispitivanja privremene spriječenosti za rad. To osigurava da se bolovanje koristi isključivo u slučajevima kada je to zaista potrebno, štiteći poslodavce od zloupotrebe ovog prava.

 

Prava i obaveze vezane za bolovanje su ključne za pravilno funkcionisanje odnosa između zaposlenih i poslodavaca. Agencija Perfectum preporučuje da se i jedni i drugi pridržavaju zakonskih okvira kako bi se izbjegli nesporazumi i osigurala pravovremena i tačna isplata naknada. Naša agencija stoji na raspolaganju za sva pitanja u vezi s bolovanjem i pruža stručnu pomoć u vođenju evidencija, obračunu naknada i komunikaciji sa nadležnim organima.

 

Perfectum – Vaš partner za efikasno i precizno vođenje poslovnih obaveza.