Podijeli:

facebook x
20. 09. 2024.

19 primanja zaposlenih, koja su oslobođena poreza na dohodak: Ko zapravo koristi olakšice i kako ih pametno iskoristiti?

U svijetu poreskih olakšica, sve djeluje lijepo i jednostavno. Spisak naknada oslobođenih poreza na dohodak često izgleda kao zgodan katalog ušteda koje su tu da olakšaju život zaposlenima i poslodavcima. No, iza svake olakšice krije se jedno važno pitanje – da li stvarno znamo šta nam je ponuđeno i kako to možemo iskoristiti na pravi način?

Poreske olakšice nisu samo brojke na papiru. One su alatke koje možemo koristiti za stvaranje boljeg radnog okruženja i osnaživanje naših zaposlenih. Ali, kao i sve u životu, od Vas zavisi hoćete li ih iskoristiti ili ostaviti da skupljaju prašinu u zakonskim aktima. Hajde da pogledamo koje su to naknade oslobođene poreza i kako one mogu raditi u vašu korist.

Spisak oslobođenja: Šta se zapravo krije iza brojki?

  1. Dnevnice za službena putovanja u zemlji – Do 18,00€. Zvuči skromno? Možda i jeste, ali svaki euro olakšanja na kraju godine može napraviti značajnu razliku u budžetu poslodavca.
  2. Dnevnice za inostranstvo – Prati se nivo korisnika državnog budžeta. Ove dnevnice mogu olakšati poslovna putovanja, ali samo ako znate koja pravila igre važe.
  3. Terenski dodatak – Do 100€ mjesečno ako smještaj i ishrana nisu obezbijeđeni. Ovo je sjajan način da se zaposlenima kompenzuju neprijatnosti rada daleko od kuće.
  4. Naknada za odvojeni život – Do 100€ mjesečno. Zvuči kao mala suma, ali za mnoge porodice, ovo je značajna podrška.
  5. Solidarna pomoć – Do 1.500€ za slučaj smrti zaposlenog ili člana porodice ili do 1.000€ za liječenje. Kada je najteže, ova sredstva mogu biti jedini tračak olakšanja.
  6. Otpremnina pri penzionisanju – Do 1.500€, omogućava zaposlenima da u penziju odu sa bar malim osjećajem sigurnosti.
  7. Otpremnina zbog tehnološkog viška – Tri prosječne zarade. Ovo nije samo finansijska podrška, već i poruka zaposlenima da nisu zaboravljeni ni kad postanu „višak“.
  8. Stipendije i krediti – Do 200€ mjesečno. Sredstva za obrazovanje i razvoj kadrova.
  9. Naknada za novorođeno dijete – Puna podrška roditeljima u prvim, najizazovnijim danima. Ne zaboravite da prijavite ovu naknadu!
  10. Nagrade za učenike i studente – Podrška za mlade, njihove uspjehe i buduće karijere. Sjajan način da motivišete zaposlene i njihove porodice.
  11. Školovanje zaposlenih – Troškovi vezani za edukaciju direktno povezanu sa djelatnošću poslodavca. Ovo je investicija u ljude, ne trošak.
  12. Hranarina za sportiste amatere – Do 300€ mjesečno, pomaže da se sportisti razvijaju i ostaju aktivni.
  13. Naknada za nezaposlenost – Isplaćuje se iz vanbudžetskih fondova. Ova podrška daje vremena i prostora za novi početak.
  14. Naknada štete zbog nesreće na radu – Prema sudskoj odluci ili poravnanju. Iako niko ne želi da dođe do ovoga, važno je znati da podrška postoji.
  15. Sindikalna socijalna pomoć – Iz sindikalne članarine, kao dodatna mreža sigurnosti za radnike.
  16. Pokloni djeci zaposlenih – Do 50€ godišnje po djetetu do 15 godina. Mali gestovi koji znače mnogo.
  17. Jubilarne nagrade – 150€ za 10 godina rada, 250€ za 20 godina i tako dalje. Na taj način poslodavci cijene lojalnost svojih zaposlenih.
  18. Naknade za Vojske CG i međunarodne misije – Do iznosa propisanog od strane Vlade. Važna podrška za one koji služe u zahtjevnim okolnostima.
  19. Doživotne naknade za sportiste i kulturne stvaraoce – Oslobođene poreza prema zakonima, jer su oni ponos svakog društva.

Šta se mijenja od 1. januara 2025?

Od početka 2025. godine dolaze nove izmjene koje će dodatno olakšati situaciju:

  1. Stipendije i krediti – Neoporezivi iznos raste na 300€ mjesečno, što znači više sredstava za obrazovanje. Do 31.12.2024. je iznos 200€ mjesečno.
  2. Naknada za novorođeno dijete – Do 1.000€, što je značajna pomoć roditeljima.
  3. Naknada za Međunarodni dan žena – Do 100€ godišnje bez poreza. Priznanje i simbolična podrška ženama na radnom mjestu.
  4. Hranarina za sportiste amatere – Duplirana na 600€ mjesečno, što predstavlja snažan podsticaj za razvoj sporta.

Zaključak: Iskoristite olakšice pametno

Ove olakšice nisu tu samo da popune zakonske stranice – one su stvarna podrška koja može napraviti razliku u poslovanju. Ključno je da se pravilno informišete i iskoristite ono što Vam zakon omogućava. Na kraju dana, pametnim korišćenjem ovih poreskih olakšica, svi mogu biti na dobitku – i poslodavci i zaposleni.